Середа, 24.04.2024, 19:28

Управитель ОСББ

Головна » 2011 » Березень » 12 » 10. Податок на землю у ОСББ - Чи повинно ОСББ сплачувати плату за землю
13:17
10. Податок на землю у ОСББ - Чи повинно ОСББ сплачувати плату за землю

   Податкова та відділ земельних ресурсів відповідають на це питання ствердно, але тільки до тих пір доки ви не дасте зрозуміти, що трохи та розбираєтеся в питанні, про яке йдеться.

   Якщо для вас актуально це питання, то необхідно знати наступне. Відповідно до ч. 2, 4 ст. 2 Закону України «Про плату за землю» від 03.07.1992 р. № 2535-XII власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі сплачують земельний податок.

   Відповідно до ст. 15 вказаного закону власники землі та землекористувачі сплачують земельний податок з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою.

   За змістом ст.ст.125, 126 ЗК України право власності чи користування земельною ділянкою виникає після одержання її власником документа, що посвідчує право власності чи право користування та його державної реєстрації. Документом, що посвідчує право власності чи користування на земельну ділянку, є державний акт про право власності на земельну ділянку чи державний акт на право користування земельною ділянкою.

   Акт приймання-передачі будинку та прибудинкової території не є документом, що посвідчує право користування земельною ділянкою, як на тому наполягають податківці. Тому жодних підстав для нарахування земельного податку не існує до моменту видачі відповідного державного акту на право власності чи користування.

   Існуюча судова практика свідчить про правильність сказаного.

   Про це йдеться у відповідній Постанові Пленуму ВСУ:


ПЛЕНУМ ВЕРХОВНОГО СУДУ УКРАЇНИ П О С Т А Н О В А 16.04.2004 N 7

18. Вирішуючи спори про право власності на земельну ділянку, суди мають виходити з того, що:

   в) відповідно до ст. 125 ЗК ( 2768-14 ) право користування земельною ділянкою виникає після одержання її власником або землекористувачем документа, що посвідчує право власності чи право постійного користування або укладення договору оренди, їх державної реєстрації та встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості);

   Тобто до того, як ваше обєднання не отримає державних актів та не будуть визначені межі земельної ділянки на місцевості жодних законних підстав вимагати сплату земельного податку не існує. Більше того, не існує також юридичних підстав для притягнення до відповідальності за утримання такої території.

   Як вирішено це питання в ОСББ "На Зимовій"?

   Наше об'єднання сплачує податок на землю виключно з дільниці під будівлею, оскільки погоджується з тим незаперечним фактом, що мешканці будинку фактично користуються цією ділянкою. В той же час права користування та розпорядження прибудинковою територією об'єднання на цей час не має. Тому до моменту виділення прибудинкової території на місцевості та підтвердження цього державним актом на право володіння чи користування податок за неї сплачуватися не буде.

Переглядів: 4040 | Додав: Andy | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Наше опитування
Чи Ви хочете створити у своєму будинку ОСББ
Всього відповідей: 367
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Друзі сайту
  • "Портал ГО Львова"
  • "Громадський форум Львова"
  • "Громадський Портал Львова"
  • "Громадянська мережа ОПОРА"